Aktivnosti za razvoj pažnje

  • Ponovi za mnom- aktivnost za vježbu motorike i pažnje možete pogledati ovdje. 

• Uhvati ruku – stavi se ruka na djetetov dlan. Dijete treba drugim dlanom poklopiti dlan roditelja. Izmjenjuju se dlanovi roditelja i djeteta naizmjenice. Šutilica – dijete ne smije ispustiti niti jedan zvuk koliko god da ga se provocira. Cilj je što duže održati tišinu.
 
Zabranjene riječi 1– s djetetom se dogovori koju se riječ u razgovoru ne smije spominjati (npr. riječ ne) te mu se postavljaju razna pitanja, a dijete treba paziti da ne izgovori zabranjenu riječ već da umjesto nje govori nešto drugo. (npr. Jesi li dječak? Ja sam djevojčica. Imaš li psa? Umjesto psa imam mačku.)
 
Zabranjene riječi 2 – s djetetom se dogovori da npr. umjesto riječi ''da'' kaže ''pljus-pljas'', a umjesto riječi ''ne'' ''bim-bom''. Postavljaju mu se pitanja na koja bi trebalo odgovoriti sa da ili ne. (npr. Je li danas sunčano? Pljus pljas. Pada li kiša? Bim-bom.)
 
Zrcalo – odrasla osoba pokazuje jednostavne pokrete, a dijete ih treba ponoviti poput odraza u zrcalu.
 
Zabranjeni pokreti – na početku igre dogovore se zabranjeni pokreti (npr. ne smije se dodirivati nos i pljeskati dlanovima). Odrasla osoba pokazuje razne pokrete uključujući zabranjene. Dijete mora ponoviti sve pokazane pokrete i zastati kad se pokažu zabranjeni pokreti.
 
Dodirni – roditelj govori ''Dodirni..'' i imenuje bilo koji dio tijela, a dijete treba dodirnuti taj dio tijela. Igra se postepeno ubrzava.
 
Vjerujem / ne vjerujem – odrasla osoba izgovara rečenicu i baca djetetu loptu. Ako je rekla nešto istinito, dijete treba uloviti loptu. Ako je rekla nešto neistinito, dijete treba izbjegnuti uloviti loptu. (npr. Ptice lete. Djevojčice nose haljine. Trava je plave boje. Čokolada je slatka. Mačke laju.)
 
Leti / leti- imenuju se predmeti i bića. Ako predmet/biće može letjeti, dijete treba mahati rukama kao da leti, a ako predmet/biće ne leti onda dijete mora mirno stajati ili sjediti.
 
Kartice slažem i nešto tražim – pred dijete se stavi 30ak različitih sličica i pjevušiti ''Tražim, tražim…drvo/pticu/auto…''. Dijete treba pronaći imenovanu sličicu u što kraćem roku.
 
Igra pospremanja - Prije svega, nemojte djeci otkriti naziv ove igre jer će odmah odustati. Jednostavno im recite da se radi o natjecanju „tko će prije“. Ako imate više djece, svakome dodijelite njegov zadatak u kojem mora pospremiti nered nakon igranja ili presvlačenja. Neka zadaci budu precizni, na primjer, pospremiti lutke ili autiće, skupiti bojice ili kockice u kutiju itd. Bit natjecanja je da djeca izvrše zadatak prije isteka vremena, tj. prije nego što čuju zvono (vrijeme možete namjestiti na kuhinjskoj pećnici). Nemojte zaboraviti osigurati glavnu i utješne nagrade za sve sudionike.
 
Što nedostaje? - Odaberite od 3 do 7 predmeta te ih redom pokažite djetetu. Nakon toga odaberite jedan predmet koji ćete ukloniti. Djetetov je zadatak pogoditi koji predmet nedostaje. Ovisno o djetetovoj dobi, možete ukloniti i više predmeta.


Ispiši stranicu