Vježbe 1.

  •  Jutarnja tjelovježba – lagano razgibavanje zajedno sa djecom počevši od glave prema nogama (vrtimo glavu u jednu stranu pa u drugu, uhom dodirnemo jedno rame pa drugo, plivamo naprijed, nazad, vrtimo kukove „mikser“, vrtimo stopala, čučnjevi i sl.)
 
  • Paukova mreža - Između štokova postavite paukovu mrežu u visinu koristeći se špagom. Pokušajte se zajedno s djetetom provući kroz sve otvore bez dodirivanja špage. Druga varijacija igra je da se špaga postavi na nisku razinu od točke A do točke B, npr od stola do stolice koja je udaljena nekoliko metara, a dijete se mora provući ispod paukove mreže od točke A do točke B, bez da je dodirne.
 
  • Poplava – djeca se slobodno kreću po prostoru (ili sa zadacima četveronoške, na prstima i sl.) te na znak roditelja:1. poplava djeca se moraju popeti na neku visinu, 2.kiša moraju pronaći nekakav krov, 3.snijeg usprave se i u mjestu rade bočne poskoke.

  • Pronađi boju - djeca se slobodno kreću po prostoru (ili sa zadacima četveronoške, na prstima i sl.) te na znak roditelja trebaju naći određenu boju
 
  • Jaje u žlici – svatko tko sudjeluje u igri ima žlicu i „jaje“ (loptica ili nek sličan okrugli predmet) te se odredi cilja i startna linija. Cilj je da „jaje“ ne ispadne iz žlice.
 
  • Kipovi – zajedno sa djetetom izaberite glazbu i plešite zajedno. Nakon nekog vremena zaustavite glazbu se morate ukipiti. Možete napraviti kombinaciju tako da nakon svakog novog puštanja glazbe ide nove vrsta plesa npr. veseli ples, skakutavi ples, ljuti ples, ples ruku i sl.
 
  • Ogledalo - Stanite nasuprot djetetu. Pokažite neki pokret (npr. perete ruke), a dijete ga mora ponoviti za vama. Nakon nekoliko puta, zamijenite se, dijete neka pokaže pokret, a vi ponovite za njim.
 
  • Poligon – Poligon možete napraviti od predmeta koje imate kod kuće (traka za lijepljenje, kuhače, stolice, stol, jastuci, kutije i sl.). Zamolite dijete za pomoć u osmišljavanju poligona. Poligon neka uključuje zaobilaženje predmeta vijugavo, kretanje sunožno skakanje, provlačenje, puzanje, kotrljanje, kretanje četveronoške i sl.
 
  • Hodaj kao životinja - Zalijepiti s trakom nekoliko različitih geometrijskih oblika po podu prostorije i zadavati djeci zadatke. Npr. Skači kao zec od trokuta do kvadrata, skači kao žaba od pravokutnika do kruga, kreći se kao medvjed od kvadrata do kruga i sl. Varijacije mogu biti i po želji Vas i/ili djeteta.
 
  • Košarka - S trakom za lijepljenje postavite liniju na kojoj će dijete stajati. Na primjerenoj udaljenosti postavite koš za smeće/kartonsku kutiju koja će Vam poslužiti kao koš. Dijete neka s loptom ili plišanom igračkom pokuša zabiti koš.

  • Odbojka – dodavanje sa balonima uz cilj da balon što dulje ostane u zraku, bez da padne na pod. Igra se može otežati tako da se postepeno dodaje još balona.
 
  • Pogodi metu – praviti od kartona/papira zajedno sa djetetom metu  te ju postaviti na zidu u razini djetetovih očiju. Označiti na podu udaljenost sa koje dijete gađa metu sa mekanom lopticom (ukoliko nemate lopticu, možete napraviti od aluminijske folije).

Ispiši stranicu