Aktivnosti za razvoj kreativnih sposobnosti

• Slikanje prirodnim kistovima - sa djecom možete sakupiti razne biljčice, cvjetiće, travke, listiće, plodove i privezati ih špagom za grančice koje ste prikupili. Tako ćete napraviti prirodne kistove koji ostavljaju jedinstven trag.

 
• Ukrašavanje majica - Ako pripremite običnu bijelu majicu i boje za tkaninu, možete s djetetom izraditi predivnu uspomenu ili poklon. Grublju stranu lista obojite bojom za tkaninu, a dijete neka valjkom utisne list na majicu (u raznim bojama).

 
• Otiskivanje u glinamol - Prikupljene listiće i grančice dijete može utisnuti u glinamol koji ste ranije oblikovali. Ostanu divni oblici i uspomena. Slamčicom napravite rupicu pri vrhu i ostavite sušiti cijeli dan na zraku. Uvedite vrpcu i imate savršen dar ili ukras. Osušeni otisak može se i obojati. Osim listića i grančica, utisnuti možete i male plastične igračke te različite uzorke tkanina.
 
• Izrada kontrasta - Izaberite dvije kontrastne boje. Kvadrate odrežite na što preciznije trokute i slažite ih po ovome ili sličnome obrascu. Djetetu ponudite prazan kvadrat na koji će lijepiti izrezane trokute ili ih samo slagati. Mlađoj djeci pripremite jednostavne obrasce.
 
• Kemijski eksperiment - trebat ćete nekoliko minuta pripreme i ove sastojke: masnije mlijeko, malo deterdženta za odjeću, štapiće za uši i prehrambene boje (boje za kolače, kuhanje…). Boje reagiraju s masnoćom u mlijeku, a stvar se dodatno začini dodavanjem sapunice.
 
• Otiskivanje i lijepljenje – uz temperu i ljepilo, potrebni materijali su svi koje možete pronaći u kući– tjestenine, role od wc papira, papirnati tanjuri, papirnate košarice za muffine, štapići za uši plastične boce, čepovi i slamke… Sve navedeno namoči se u temperu i otiskuje na papir stvarajući tako raznovrsne slike.
 
• Obojani kamenčići - Skupite kamenčiće u prirodi i zatim ih kod kuće obojite temperom. Nakon toga, obojene kamenčiće možete izložiti kao ukras u zdjeli, posložiti ih u dvorištu kao ukras ili ih pospremiti u neku kutiju za uspomenu.
 
• Crtanje autićima – potreban je papir, tempere, vodene bojice i autići raznih veličina. Kotačići se umoče u boju te se voze po papiru.
 
• Izrada kolaža - Imate li kod kuće pregršt starih novina i ljepilo, dajte djetetu da izrađuje kolaž. Možete mu zadati i neku temu pa da, primjerice, predstavi sebe i sve što voli u obliku kolaža. Sve što treba je izreske iz časopisa i novina smisleno zalijepiti na običan bijeli papir.
 
• Šarena meduza - Ako imate višak papirnatih tanjura i vezica (ili vune), od njih dijete može napraviti meduzu. Papirnate tanjure može obojiti, a šarene vezice ili vunu potrebno je provući kroz rupice koje se naprave na tanjuru te se potom zavežu. Može se poigrati bojama i dužinom vezica.


  
• Crtanje slamčicama - Ako se u vašim ormarićima nalaze slamčice, dijete može crtati na vrlo osebujan način. Dovoljno je staviti određenu količinu tempera pomiješanu s vodom i potom kroz slamčicu puhati prema boji na papiru. Puhanjem će se stvoriti zanimljivi oblici i eto pravog malog remek-djela.

• Ljepljivi zid - zalijepite samoljepivi papir na zid, ali tako da ljepljiva strana ostane slobodna prema van. Pomozite djetetu prikupiti sve predmete koji su sigurni za igru: papirnate ili sintetičke pompone, dekorativnu plišanu žicu, komadiće kolaža različitih oblika i ostalo. Prepustite djetetu na maštu da stvori vlastito umjetničko djelo lijepeći sve prikupljene komadiće na samoljepivi papir na zidu.
 
• Papirnati tanjuri - uzmite nekoliko papirnatih tanjura i dajte djeci da ih obojaju vodenim bojama ili temperama. Nakon što se osuše iskoristite ih za razne igre. Izrežite središnji dio tanjura tako da dobijete prsten kojim zatim možete gađati okomito postavljen štap. Osim toga, možete ih koristiti kao frizbi, a pronađete li slobodno mjesto, djeca se mogu poigrati i u kući.
 
• Igra papirnatim avionima - Nema tog djeteta koje ne voli papirnate avione, no kako biste tu jednostavnu igru podigli na višu razinu, napravite i mete kroz koje avion mora proći. Primjerice, na jednom većem kartonu možete izrezati tri kruga koji će predstavljati mete. Svakome od njih dajte određeni broj bodova i pustite djecu da krenu u lov na bodove.
 
Izrada bookmarkera / straničnika - Od kartona koji možete izrezati od kutija pahuljica, cornflakesa i slično napravite bazu straničnika, a potom ga dijete može ukrašavati prema svojoj volji.
 
Vesela jaja - Ususret Uskrsu zajedno za djecom možemo provesti veliki broj kreativnih aktivnosti ukrašavanja jaja, onih pravih ispuhanih ili samostalno izraženih tehnikom kaširanja.
Ljepilo za kaširanje (2 načina):
- U dvije litre vode nasuti 2 dl brašna, dobro izmiješati da nema grudica. Staviti na vatru i neprestano miješajući pustiti da zavri. Ohladiti ljepilo prije upotrebe. Višak ljepila može se čuvati u hladnjaku 2-3 dana.
- Drvofix ljepilo pomiješati sa malo vode. Može se koristiti odmah.
Materijal: balon, drveni štap (60-70 cm), smjesa za kaširanje, komadići novinskog papira, debela špaga, brusni papir, karton, tempera, sjajni lak za lakiranje. Izrada:
Napušemo balon da dobije oblik jajeta. Izrežemo ili istrgamo novine na kockice te cijeli balon obučemo novine tehnikom kaširanja (postepeno premazujemo lijepilo i lijepimo komadiće novina). Slojevi ne moraju biti debili. Prihvatljivije je postupak
ponoviti nekoliko puta, osušiti jedan sloj pa dodati sljedeći, dok ne postane dovoljno čvrsto i tvrdo. Kod predzadnjeg kaširanja probušiti rupu na mjestu gdje smo puhali balon te izvaditi iz unutrašnjosti gumeni dio balona, a u istu rupu gurnuti štap koji je potrebno spojiti sa tijelom isto kaširajući. Kada se sve dobro posuši, sa strane selotejpom zalijepiti ruke od špage te sa donje strane noge te sve zajedno prekaširati posljednjih slojem novina. Od komadića kartona izrezati šake i stopala te ih zalijepiti za dno špaga (ruke i noge). Nakon posljednjeg sušenja, sve dijelove koje su prekrile novine izbrusiti brusnim papirom tako da sve bude glatko. Temperama oslikati papirnati dio, kako se ne bi vidjela podloga od novina. Kada se tempera osuši, po licu iscrtati oči i usta. Prelakirati glavu, šake i cipele te ostaviti da se osuši. Špagu ne bojiti i lakirati. Ona ostaje pokretna. Na vrh štapića možemo staviti špagu da lutku možemo objesiti ili da je lakše pokrećemo.
 
Proljetno cvijeće - od materijala potrebno je: košarice za muffine ili filteri za kavu, pastele, drvene bojice ili flomasteri, papir, ljepilo. Na papiru u boji ili bijelom nalijepite pri vrh papirnatu košaricu pomoću ljepila. Nakon toga nacrtajte stabljiku, listiće, travu sa pastelama, drvenim bojicama ili flomasterima. Ukrasite cvjetić po izboru!
 
Raketa - od materijala potrebno je: tempera ili vodene boje, kartonska rolica, ljepilo, škare, papir u boji. Kartonsku rolicu obojajte po želji temperom ili vodenim bojama, pustite da se osuši. Od papira u boji oblikujte vrh i podnožje rakete, te ju dodatno ukrasite detaljima i papirom u boji!

 
Umjetnost od sapunice - potrebno je: posuda sa vodom, deterdžent za suđe ili šampon, papir, prehrambene boje, slamke. Pripremite širu posudu sa vodom, te u vodu ulijte prehrambenu boju po želj te deterdžent za suđe. Slamčicu uronite u vodu i pušite u nju dok se ne napravi brdo od šarenih mjehurića (pripazite da dijete ne popije tekućinu dok puše u slamčicu). Potom uzmite prazni papir i papirom prođite preko izrađenih mjehurića i dobit ćete pravo malo umjetničko djelo! 

 
Vrijedni mravac - od materijala je potrebno: karton od jaja, škare, tempera ili vodene boje, slamke, plastične oči ili bijeli papirići, ljepilo. Karton od jaja razrežite tako da vam ostanu tri dijela kartona u nizu. Karton obojite u crnu boju, zalijepite oči ili ih napravite pomoću običnog bijelog papira. Za kraj od slamki napravite noge i vrijedni mrav je gotov! Ovako možete izraditi razne bube i životinje…mašti na volju!

 
Ledeno šarenilo - potrebno je: posudice za napravit led, voda, bilo kakva boja za vodu (vodene boje,tuš, prehrambene boje, boje za jaja i sl.), plastični štapići ili žličice, obični bijeli papir. Uzmite posudicu za napraviti led i ulijte vodu i boju koju želite. U svaku posudicu stavite štapić ili žličicu, kako bi kasnije taj obojani led mogli izvaditi i kako bi dijete lakše manipuliralo sa istim. Sve to stavite u zamrzivač na par sati ili preko noći dok se ne naprave kockice leda. Kada se led napravi, izvadite pomoću štapića obojani led iz kalupa i zabava može početi! Kako se led bude topio, ostavljat će vesele, šarene tragove po papiru!

 
Crtamo sjenu - Crtati možemo svoju sjenu ili sjenu bilo kojeg predmeta. Za ovu aktivnost prijedlog je da dijete uzme svoju dragu igračku i uz pomoć sunca na papiru nacrta njezinu sjenu. Aktivnost možemo iskoristiti kao temelj za istraživanje i učenje o suncu i njegovu kretanju. Papir s igračkom možemo staviti na mjesto na kojem nam ne smeta, a osunčano je te se u danu nekoliko puta vratiti i nacrtati. Pitanja za raspravu: Što se dogodilo sa sjenom? Što misliš, zašto se sjena promijenila? Možemo li prema sjeni odrediti doba dana?

 
Izrada ovčica – potrebna je šablona i dječje škarice. Nemojte se bojati djeci dati škarice. Neka režu po linijama i frču papir.
 

Izrada lica i prepoznavanje osjećaja – po šabloni se izreže lice, oči, uši, nos, usta te ih dijete lijepi na lice. Ukoliko ima različitih ekspresija, s djetetom se mogu imenovati emocije.
Šablone možete preuzeti ovdje.


 

• Kada bi… - zamišlja se situacija sa nestvarnim uvjetima, a dijete treba smisliti što više verzija događaja. Npr: Što kada bi mačke mogle letjeti; Što kada bi sladoled rastao na drveću..
 
• Kakav može biti… - potrebno je navesti što više karakteristika zadanih predmeta i pojava. Npr: Kakav može biti dan? Kakvo može biti drvo?
 
• Što može biti… - igrači trebaju smisliti što sve može imati zadanu karakteristiku. Npr: Što sve može biti veliko i okruglo; zeleno i dugačko?
 
 Spajamo točke – na papiru se nacrta nekoliko točaka, a dijete ih treba samo spojiti bilo kojim redoslijedom. Zajedno s djetetom se u tim oblicima traže zanimljivi uzorci.
 
• Kakvi mogu biti oblaci? – dijete se potakne da na papiru nacrta oblake različitih oblika, veličina, boja…
 
• Fotografije s drugog planeta - potaknuti dijete da nacrta ili naslika fotografije s drugog planeta – kako izgleda izvanzemaljski grad, šuma, škola…
 
• Smisli rečenicu – odaberu se dvije sličice, a dijete treba smisliti rečenicu u kojoj postoje obje riječi koje označavaju ono što je prikazano na sličicama.


Ispiši stranicu