Proljetne aktivnosti za djecu

 Promijeniti boju cvijeću

Isprobajte s djecom ovaj jednostavan eksperiment za koji su vam potrebne tri obične teglice, boja za hranu i cvijeće s bijelim laticama. Napunite teglicu vodom i u nju dodajte boju za hranu. Stavite cvijeće u vodu te promatrajte promjenu boje na laticama.Održite piknik na otvorenom

Pripremite piknik za sebe – a djecu angažirajte oko pakiranja hrane u košaru, odabira i slično. Piknik dekicu pod ruku te izaberite neku lijepu livadu ili izletište te uživajte u obroku na otvorenom.

Napravite zmaja 

Zmajevi su uvijek zabavni, a sama izrada, bojanje i ukrašavanje zabavit će djecu na neko vrijeme. Kako napraviti? Sve o tome pročitajte ovdje. Sada vam samo još preostaje pričekati malo vjetra da isprobate svoju kreaciju.

Zgrabite krede i postanite umjetnici

Djeca vole crtati, a s dolaskom ljepših dana mogu postati i ulični umjetnici. Debele krede za crtati po vani idealne su upravo za tu prigodu. Uljepšajte prvi slobodni komad asfalta koji vidite.

Istražujte životinjske tragove

Nakon kišovitih dana zaputite se u obližnju šumu i postanite pravi istraživači. Traženje i prepoznavanje životinjskih tragova u blatu djeci će biti vrlo zabavno, ali i poučno te nešto posve drugačije ako to radite po prvi put. Osim što provodite vrijeme na svježem zraku, učite i raspravljate o životinjama.

Posadite nešto

Proljeće je vrijeme idealno za sadnju. Odaberite cvijet, povrće ili neko začinsko bilje te se “bacite” na vrtlarenje. Oslikajte teglu za cvijeće, posijte sjeme te zadužite najmlađe za redovito zalijevanje.
 

Skupljate i oslikajte kamenje

U šetnji prirodom skupite lijepo, srednje veliko kamenje koje kod kuće možete ukrasiti akrilnim bojama ili temperama. Naslikajte što god vam padne na pamet, a na kamenju možete ispisati i poruke. Tako oslikano kamenje ostavite po parkovima i gradskim vrtovima, mnogima će biti pravi doživljaj naći takvo neočekivano umjetničko djelo, a možda krenu i širiti ovu ideju.

Čitajte knjige i slikovnice inspirirane proljećem

Čitanje je preporučljivo u svakom godišnje doba, ali u proljeće čak možete čitati na otvorenom, na balkonu, parku, plaži. Ovo godišnje doba je zbog buđenja prirode piscima i vrlo inspirativno, pa iskoristite priliku i poučite najmlađe sve o čarima najzelenijeg doba godine uz prigodnu slikovnicu ili knjigu. Na primjer, “Kako je Jabuka otkrila proljeće”.

Izradite hranilicu za ptice

Hranilice za ptice mnogi možda povezuju sa zimom, no zrnje i voda dobro će doći pticama tijekom cijele godine. Još jedan dobar način za provesti vrijeme na otvorenom te razvijati spretnost i grubu motoriku.
 

Postavite “umjetnički” stol i blatnu kuhinju u dvorištu

Ako imate dvorište ili vrt, vrijeme je da neke aktivnosti preselite na otvoreno. Stari stol izvrsno će poslužiti za slikarske i kiparske aktivnosti, a uz malo mašte, starog suđa i blata, nastat će i vrhunski kulinarski specijaliteti ukrašeni svime što se u prirodi može pronaći.
 

Preuzeto s Dječja posla 


Ispiši stranicu